De wondere wereld van kurk!

Kurk is een materiaal wat steeds populairder wordt. Maar wat maakt dit materiaal zo populair? En hoe wordt kurk eigenlijk gemaakt? Op deze pagina proberen wij jou zoveel mogelijk informatie te geven over kurk. Wil je nóg meer weten?
Geen probleem, telefonisch of onder het genot van een bakje koffie vertellen we je er graag meer over!

Kurk is ontzettend duurzaam. Er hoeft geen boom voor worden gekapt en helpt het reduceren van het CO2 gehalte in de lucht.

De kurkindustrie wordt algemeen als milieuvriendelijk beschoud. De duurzaamheid van de productie en de gemakelijke hergebruik van de kurkproducten en de bijproducten zijn twee van de meeste onderscheide aspecten.

Kurk wordt gemaakt van de schors van een kurkeik. Deze schors wordt van de boom gehaald waarna de boom kaal is. De schors groeit dan binnen 8 tot 10 jaar terug en dan kan deze weer van de boom gehaald worden. Bij dit proces wordt de kurkeik op geen enkele manier beschadigd. Dit proces kan tot wel twintig keer herhaald worden!

Voordelen van Kurk
Untitled 4

CO2 reducerend

Wanneer de schors van kurkeik wordt gehaald, groeit deze binnen 8 tot 10 jaar volledig weer terug. De kurkeik kan meer CO2 opnemen zonder schors dan met schors. Dit betekent dat we met het oogsten van kurk ervoor zorgen dat er net een beetje meer CO2 uit de lucht wordt gefilterd.

Lucht- en gasdicht

Het materiaal kurk is gas- en vochtdicht. Dit maakt het ideaal voor afdichtingen, flessluitingen, vloeren en wanden. Doordat het gasdicht is, wordt kurk erg veel gebruikt in isolatie toepassingen. Ook zien we kurk veel terug in het afdichten van gaten tegen vocht en lucht.

Zacht en dempend

Kurk is door zijn samenstelling een zacht materiaal. Het veert een beetje in waardoor het erg comfortabel is voor vloeren. Tevens dempt kurk erg goed en is het hierdoor handig als geluidsisolatie. Voor mensen met pijnlijke gewrichten is het ideaal als vloer!

Laten we de wereld helpen.

Door een natuurlijk product zoals kurk in huis te nemen in de plaats van hout of kunststof, kunnen we de wereld en het klimaat een handje helpen. Minder chemische stoffen meer in de lucht en minder boskap. We hebben maar één aarde en daar moeten we ontzettend zuinig op zijn.

Door goed na te denken over onze materialen kunnen we wat voor de wereld betekenen. Doordat kurk interessante eigenschappen heeft en erg duurzaam is, kan kurk voor vele toepassingen erg interessant zijn. Help de wereld met kurk!

Ontbossing milieu
CO2 uitstoot fabrieken