Plastic en onze wereld

Jaarlijks belandt er 30 miljard kilo plastic in onze oceanen

Eilanden die geheel bestaan uit plastic, zeedieren die worden gevonden met een maaginhoud vol met plastic en stranden die volledig bezaaid zijn met het chemische materiaal, dit is helaas niets nieuws meer. Ieder jaar wordt er 30 miljard kilo aan plastic toegevoegd aan de mooie oceanen die onze aarde bezit.

Deze plastic vervuiling heeft ontzettend veel impact op het leven van de dieren onze oceanen bevatten. Deze dieren kunnen namelijk niet altijd plastic van voedsel onderscheiden waardoor het plastic belandt in de magen. Plastic sluit hierdoor organen af en het gevolg is voor de hand liggend; de dieren sterven.

Wij van Kurk & Co staan voor een duurzame levenswijze. Door voor allerlei producten het natuurlijke materiaal kurk te gebruiken kan je al in flinke stap in de goede richting zetten. Maar er is meer. Hieronder vind je een paar simpele tips over hoe je zo min mogelijk plastic hoeft te gebruiken.

Tips voor het tegengaan van een plastic wereld

papier-plakband-1-500x500

Tip 1: dag plastic plakband!

Plakband bestaat uit bijna 100% plastic. En dit materiaal wordt bijna overal voor gebruikt. Denk aan het verpakken van cadeautjes en pakketjes, het dichtplakken van enveloppen of om iets op te hangen. Heel erg handig allemaal, maar erg slecht voor het milieu. Tegenwoordig zijn er gelukkig steeds meer merken die biologisch afbreekbaar plakband van papier aanbieden. Dit plakband is gemaakt van gerecycled materiaal en de lijmlaag bestaat bovendien uit natuurlijke stoffen.

Tip 2: schuursponsjes? Nee, doekjes!

Veel schuursponsjes bestaan uit plastic vezels. Deze vezels komen vrij tijdens het gebruik van de schuursponsjes en stromen zo de riolering in. Op deze manier komen de kleine plastic vezels terecht in ons drinkwater, iets wat we natuurlijk niet willen. In plaats van deze schuursponsjes kan je gebruik maken van doekjes die bestaan uit houtvezels. Net zo effectief, maar minder schadelijk!

EGCLOTH_large
zeep 01

Tip 3: een gewoon blok zeep

Als je onder de douche staat of in bad gaat wil je natuurlijk gebruik maken van een lekkere zeep om je mee te wassen. Maar heb je wel eens gevoelt hoe dik die plastic verpakking van een fles zeep is? Dit terwijl er voor een ouderwets blok zeep helemaal geen dikke plastic fles nodig is en een blok zeep in de meeste gevallen ook nog eens goedkoper is!