Alles over kurk.

Algemeen

Duurzaamheid

duurzaam

Kurk

Kurk is een licht, elastisch materiaal, dat wordt gemaakt van de schors van de kurkeik (Quercus Suber L.).

Theophrastus

De geschiedenis van kurk gaat ver terug, het wordt al duizenden jaren gebruikt. In de oudheid maakte men bijvoorbeeld schoeisel van het kurk, dit gebruikte men in de visserij. De Griekse filosoof Theophrastus vermelde kurk reeds in de vierde eeuw voor onze jaartelling. Hij roemde de kurkeik om zijn vermogen steeds opnieuw een nieuwe bast aan te maken.

Oogst

Wanneer de kurkeik een omtrek van 70 cm heeft op een hoogte van 120 cm, is de boom klaar om geoogst te worden. Het duurt ongeveer 25 jaar voor de eik om deze afmetingen te bereiken. Na de eerste oogst, wordt het kurk ongeveer om de 9 jaar geoogst. Een kurkeik gaat na de eerste oogst nog ongeveer 150 jaar mee. Dit betekent dat je elke boom ongeveer 16 keer kan oogsten! De kurk kan dus geoogst worden zonder de eik te beschadigen of te vellen, het oogsten heeft dus geen enkel negatief effect op de boom. De lange levensduur, vele oogsten en het 100% natuurlijke materiaal maakt kurk een milieuvriendelijk product.

Bron

De grootste kurkwouden bevinden zich in Portugal. Kurk gedijt het best in een Mediterraan klimaat onder gelijktijdige invloed van de Atlantische oceaan. Portugal is verantwoordelijk voor meer dan 50% van de productie in kurk en geldt als de beste kwaliteit kurk te wereld.

Unieke
Eigenschappen

De schors van de kurkeik heeft bijzondere fysische en chemische eigenschappen. Dit komt door de chemische samenstelling en, vooral, door de bijzondere celstructuur. De miljoenen cellen zorgen samen voor veel voordelen. Kurk is geluiddempend, klank verbeterend, warmte-isolerend, antistatisch, veerkrachtig, onderhoudsvriendelijk en milieuvriendelijk.

Kurk is voor 100% een ecologisch natuurproduct. Het is een dermate uniek materiaal, dat zelfs de moderne technologie niet in staat is het te imiteren of te overtreffen.
De unieke eigenschappen van kurk maakt het materiaal een ideale grondstof om te gebruiken voor vele toepassingen.