Duurzaamheid

Tegenwoordig hechten wij, gelukkig, steeds meer waarde aan duurzaamheid. Kort samengevat is duurzaamheid het aansluiten op de behoeften van het heden, zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen. Heel simpel gezegd, het lang kunnen blijven bestaan. Het bereiken van een duurzame wereld, is niet van de een op de andere dag gedaan; iedereen moet hieraan bijdragen. Gelukkig ziet de wereld, waaronder wij als bedrijf, de noodzaak van duurzaam leven steeds meer in.
We zien dat mensen bijvoorbeeld naar duurzame oplossingen zoeken; bij het produceren van nieuwe producten, in de bouwsector, in de verpakkingsindustrie, maar ook bij persoonlijke projecten zoals het inrichten van je huis. Kurk is een enorm veelzijdig product, het vind een functie in alle bovenstaande sectoren en is bovendien milieubewust en goed recyclebaar; in onze ogen dus dé duurzame oplossing.

Milieubewust

Kurk is afkomstig van de schors van de kurkeik. Wanneer de kurkeik een omtrek van 70 cm heeft op een hoogte van 120 cm, is de boom klaar om geoogst te worden. Het duurt ongeveer 25 jaar voor de eik om deze afmetingen te bereiken. Na de eerste oogst, wordt het kurk om de 9 jaar geoogst. Een kurkeik gaat na de eerste oogst nog ongeveer 150 jaar mee, dus kan ongeveer 16 keer geoogst worden! De kurk wordt geoogst zonder de eik te beschadigen of te vellen, het oogsten heeft dus geen enkel negatief effect op de boom. Doordat het oogsten dus geen nadelige effecten heeft op de eik en één eik kan zorgen voor vele oogsten is het een voordelig product voor het milieu ten opzichte van niet, of minder, natuurlijke substituten.

duurzaam

Goed recyclebaar

Kurk is een natuurproduct en daardoor goed recyclebaar. Kurkresten van het ene product worden vaak gebruikt voor een ander product. Onze Ria Formosa platen (beste natuurlijke isolator in de bouwsector), perskurkplaten en kurkgranulaat bestaan bijvoorbeeld volledig uit kurkresten.